Дана карта може бути використана при характеристиці таких глобальних проблем, як продовольча, проблема здоров’я людей, проблема подолання відсталості країн, що розвиваються.
Медичною (фізіологічною) нормою калорійності їжі, що споживається людиною за добу, є 2 300-2 600 кілокалорій і 70-100 грам білку. Якщо людина не отримує мінімальної кількості калорій, то вона відчуває постійний голод із подальшим фізичним і психічним виснаженням. У світі, за даними ВООЗ, 1,2 млрд людей голодує. Ще близько 2 млрд чоловік страждають від прихованого голоду, отримуючи неповноцінне харчування, в якому відсутні в достатній кількості білки тваринного походження (м’ясо, молоко), необхідні вітаміни та мікроелементи. Цей феномен особливо характерний для країн, в раціоні харчування жителів яких переважає одна продовольча культура (наприклад, рис, кукурудза чи картопля). Із карти видно, що проблеми з харчуванням мають громадяни країн, що розвиваються. В розвинутих країнах добове споживання їжі становить, в середньому, 3 300 ккал і існує надлишок продуктів харчування. Населення ж країн із низьким рівнем економічного розвитку не має можливості задовольнити потреби в повноцінному харчуванні. Маючи втричі більшу кількість населення ці держави мають у шість разів менший сумарний ВНП, ніж високорозвинуті країни. Через хвороби, голодування та недостатнє харчування, дефіцит якісної питної води спостерігається низька тривалість життя і висока смертність населення. Витрати на охорону здоров’я в країнах, що розвиваються, мінімальні, за винятком НІК і країн-нафтоекспортерів.
Одним із шляхів вирішення продовольчої проблеми і подолання голоду є Зелена революція, яка почалася в деяких країнах ще в 60-тих роках ХХ ст. Зелена революція передбачає комплекс заходів із впровадження високоврожайних сортів зернових, селекції, зрошення земель, хімізації та механізації сільськогосподарського виробництва. Дієвість Зеленої революції була доведена в країнах Азії (Індія, Таїланд, Індонезія, Китай). Ці перенаселені країни за останні десятиліття досягли вражаючих успіхів у забезпеченні населення продовольством.