Дана карта може бути використана при характеристиці таких глобальних проблем, як продовольча, проблема здоров'я людей, проблема подолання відсталості країн, що розвиваються.
Медичної (фізіологічною) нормою калорійності їжі, споживаної людиною за добу, є 2 300-2 600 кілокалорій і 70-100 грамів білка. Якщо людина не отримує мінімальної кількості калорій, то він відчуває постійний голод і подальше фізичне і психічне виснаження. У світі, за даними ВООЗ, 1,2 млрд людей голодує. Ще близько 2 млрд людей страждають від прихованого голоду, отримуючи неповноцінне харчування, у якому відсутні достатня кількість білків тваринного походження (м'ясо, молоко), необхідні вітаміни та мікроелементи. Цей феномен особливо характерний для країн, де в раціоні харчування жителів переважає одна продовольча культура (наприклад, рис, кукурудза або картопля). По карті видно, що проблеми з харчуванням мають громадяни країн, що розвиваються. У розвинених країнах добове споживання їжі складає, в середньому, 3 300 ккал і існує надлишок продуктів харчування. Населення ж країн з низьким рівнем економічного розвитку не має возможности задовольнити потребу у повноцінному харчуванні. Маючи втричі більшу кількість населення, ці держави володіють у шість разів меншим сумарним ВНП, ніж високорозвинені країни. Через хвороби, голодування і недостатнього харчування, дефіцит якісної питної води спостерігається низька тривалість життя та висока смертність населення. Витрати на охорону здоров'я в країнах, що розвиваються мінімальні, за винятком НІС і країн - експортерів нафти.
Одним із шляхів вирішення продовольчої проблеми і подолання голоду може бути Зелена революція, яка почалася в деяких країнах ще у 60-ті роки ХХ ст. Вона передбачає комплекс заходів щодо впровадження високоврожайних сортів зернових, селекцію, зрошення земель, хімізацію і механізацію сільськогосподарського виробництва. Дієвість Зеленої революції була доведена в країнах Азії (Індія, Таїланд, Індонезія, Китай), а також Мексика. Ці перенаселені країни за останні десятиліття досягли вражаючих успіхів у забезпеченні населення продовольством.